Over de wesp
De grootste wespensoort in onze regio en een indrukwekkende verschijning die voor mensen nauwelijks interesse toont. De tot 35mm lange koningin overwintert, vanaf half april beginnen koninginnen een nest te bouwen. Nesten worden als regel in bovengrondse holtes gebouwd, soms in een holte in de grond en incidenteel vrij hangend. Soms wordt uiteindelijk het nest ook buiten de holte uitgebreid. Naast holtes in bomen, kunnen ook schuurtjes, nestkasten, etc. worden gebruikt.
Hoornaars horen bij de ‘papierwespen’ wespen die hun nest maken van gekauwde vezels waarvan ze een soort papier-maché maken als bouwmateriaal. Het ronde tot kokervormige nest is bruingeel tot bruin, met een wijde opening van onderen. Aan het eind van het seizoen bevat het nest vijf tot zeven raten. Een volk kan enkele honderden dieren groot worden.
Hoornaars vangen vooral vliegen als voedsel voor hun larven, maar ook andere insecten zoals bijen. Ze vliegen boven bloemen en laten zich ‘vallen’ bovenop bloembezoekers. Ze bijten de niet voedzame onderdelen af en brengen alleen het spierijke borststuk naar het nest.
Er leven verschillende insecten in hoornaarnesten, zo eten de larven van de stadsreus er afval. De stadsreus is een opvallende geelzwart gestreepte zweefvlieg.
Je moet hun nest bedreigen of een dier klemzetten willen hoornaars steken. Loop je zo dicht langs een nest dat een uitvliegend dier wel tegen je aan moet vliegen dan kan je gestoken worden. Het effect is niet ernstiger dan de steek van een 'limonadewesp'. Alleen riskant wanneer je er allergisch voor bent.
Fotograaf:
Foto: Annemiek van Dijk