Wesp van de maand
Per maand verschijnt een bericht over een wespensoort.
Aantal berichten gevonden
9
Februari
Rozenmosgalwesp, de wesp van de maand februari
Galwespen zijn een groep van meestal kleine wespen (5mm in dit geval) waar van de vrouwtjes hun ei in planten leggen, waarbij de planten als reactie een gal ontwikkelen. Een gal is een vergroeiing die beschutting en voedsel levert aan de larve die zich in de gal tot een wesp of ander insect ontwikkeld
Juni
Bladwesp Macrophya montana is de wesp van de maand juni
Bladwespen zijn vegetarische wespen, hun larven eten planten in plaats van dieren. De larven van deze bladwesp hebben een voorkeur voor blad van braam en framboos. De volwassen dieren drinken nectar van schermbloemen. Ze vliegen van mei – juli met een piek in juni.
Juli
Kleine knotswesp, wesp van de maand juli
Knotswespen zijn slanke wespen met een tubevormig lichaam met gele, witte of rode tekening op een zwartlijf. Ze lijken wel wat op halmwespen, een groep van de bladwespen. De antennes van mannetjes kunnen verdikt zijn, vandaar de Nederlandse naam voor deze groep wespen.
Augustus
Zandgoudwesp (Hedychrum rutilans), wesp van de maand augustus
De grootste zandwesp soort van Nederland. Zandgoudwespen zijn goudwespen die parasiteren op in de grondnestelende graafwespen. Goudwespen hebben over het algemeen fraaie metaalkleuren, blauw, groen en/of rood. Bijzonder is dat ze maar drie zichtbare segmenten van het achterlijf hebben. Vrouwtjes hebben een legboor die als een telescoop kan uitstulpen.
September
Gewone vliegendoder (Mellinus arvensis)
De wesp van de maand september is de gewone vliegendoder. Een van de meest algemene graafwespen die je ook in je eigen tuin kan tegenkomen. In deze tijd bijvoorbeeld op de bloeiende klimop. Want op de bloeiende klimop kom je nu ook vliegen tegen en dat is nu net het voedsel waar het vrouwtje mellinus op jaagt om te verzamelen voor het broed. Het vrouwtje verlamt de vlieg en brengt die naar haar nest. In een nestgang, die tussen de 30 en 50cm diep in de grond kan liggen, wordt elke cel bevoorraad met 4 tot 13 vliegen.
Oktober
Europese hoornaar Vespa crabro is de wesp van de maand oktober
Wesp van de maand oktober is de Europese hoornaar Vespa crabro. De grootste wespensoort in onze regio: een indrukwekkende verschijning, maar voor mensen nauwelijks interesse toont. De tot 35mm lange koningin overwintert, vanaf half april beginnen koninginnen een nest te bouwen. Nesten worden als regel in bovengrondse holtes gebouwd, soms in een holte in de grond en incidenteel vrij hangend… Soms wordt uiteindelijk het nest ook buiten de holte uitgebreid. Naast holtes in bomen, kunnen ook schuurtjes, nestkasten, etc. worden gebruikt.